Νευροανάδραση

Νευροανάδραση

Τι είναι η Νευροανάδραση;

Η Νευροανάδραση είναι μία πιστοποιημένη μέθοδος εκγύμνασης του εγκεφάλου με σκοπό την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Η διαδικασία είναι απλή: ο εκπαιδευτής παρακολουθεί την εγκεφαλική λειτουργία λεπτό προς λεπτό μέσω ΗΕΓ (ηλεκτρο-εγκεφαλογράφημα) και, ταυτόχρονα, προβάλλει τις πληροφορίες που έχει αντλήσει στον εκπαιδευόμενο σε μορφή οπτικού ερεθίσματος (ηλεκτρονικό παιχνίδι, ταινία κ.ά). Κάθε εγκέφαλος διαθέτει την ικανότητα αυτορρύθμισης της λειτουργίας του και με την κατάλληλη μέθοδο μπορεί να την επιτύχει στο καλύτερο δυνατό επίπεδο. Έτσι, στη συνέχεια, ο εκπαιδευτής «ανταμείβει» την προσαρμογή της εγκεφαλικής λειτουργίας σε καταλληλότερα πρότυπα. Μέσα από αυτήν τη διαδικασία ο εγκέφαλος σταδιακά υιοθετεί τις επιθυμητές μορφές συμπεριφοράς και εξασκείται στην επίτευξη της καλύτερης δυνατής απόδοσης σε διάφορους τομείς. Πρόκειται δηλαδή για μία μη επεμβατική διαδικασία εκμάθησης, που ενισχύει την ικανότητα αυτορρύθμισης του εγκεφάλου.

Η αυτορρύθμιση είναι απαραίτητη για την επίτευξη της βέλτιστης εγκεφαλικής λειτουργίας του κάθε ατόμου. Επιπλέον, επιτρέπει στο κεντρικό νευρικό σύστημα να λειτουργεί καλύτερα. Η διαδικασία αυτή είναι εστιασμένη στις ανάγκες του εκπαιδευόμενου: οι εγκεφαλικές συχνότητες στις οποίες στοχεύουμε, και οι συγκεκριμένες τοποθετήσεις των ηλεκτροδίων στα σημεία τα οποία ο εκπαιδευτής παρακολουθεί τον εγκέφαλο, εξειδικεύονται με βάση τα αποτελέσματα που επιθυμούμε να επιτύχουμε και τις ανάγκες του κάθε ατόμου ξεχωριστά. Για όλους τους παραπάνω λόγους η Νευροανάδραση πραγματοποιείται από καταρτισμένους επιστήμονες ψυχικής υγείας και πιστοποιημένους εκπαιδευτές.

Θα μπορούσαμε να παρομοιάσουμε τον ανθρώπινο εγκέφαλο με έναν αθλητή και τη Νευροανάδραση με την προπόνησή του. Ο αθλητής αυτός για να εκπληρώσει τους στόχους του, έχει καταρχάς ανάγκη από μια συστηματική καθοδήγηση, καθώς και τα κατάλληλα μέσα: τα όργανα γυμναστικής και τις μεθόδους εξάσκησης του σώματος και μιας αντιληπτικής ικανότητας που θα του επιτρέψει να επιτύχει την καλύτερη δυνατή απόδοση και να τη διατηρήσει σε υψηλό επίπεδο. Η Νευροανάδραση γυμνάζει τον εγκέφαλο και του μαθαίνει τι πρέπει να κάνει για να είναι πάντα σε φόρμα. Εκεί έγκειται και η μακρά διάρκεια των αποτελεσμάτων της.

Πού εφαρμόζεται η Νευροανάδραση;

Η Νευροανάδραση μπορεί να εφαρμοστεί αποτελεσματικά σε άτομα κάθε ηλικίας. Η εκπαίδευση της εγκεφαλικής λειτουργίας μέσω ΗΕΓ μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση μιας σειρά προβλημάτων της παιδικής ηλικίας, όπως οι εφιάλτες, η ενούρηση, η διάσπαση προσοχής και άλλες μορφές αποδιοργανωτικών συμπεριφορών. Στην εφηβική ηλικία, η Νευροανάδραση μπορεί να συνδράμει στην καταπολέμηση του άγχους και της κατάθλιψης, καθώς επίσης και στην απεξάρτηση από τη χρήση ουσιών και αλκοόλ. Όσον αφορά τους ενηλίκους, η Νευροανάδραση μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα σωματικών και συναισθηματικών προβλημάτων, όπως είναι οι ημικρανίες, ο χρόνιος πόνος ή το μετα-τραυματικό στρες. Επιπλέον, η Νευροανάδραση μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά τη διατήρηση της καλής λειτουργίας του εγκεφάλου σε άτομα τρίτης ηλικίας. Τέλος, η συγκεκριμένη μέθοδος εκπαίδευσης ενδείκνυται για όσους και όσες επιθυμούν να μεγιστοποιήσουν την απόδοσή τους (peak performance) στον αθλητισμό, τις επιχειρήσεις ή τις τέχνες.

Πιο αναλυτικά, η τεχνική της Νευροανάδρασης μπορεί να επιτύχει σημαντικά αποτελέσματα στα παρακάτω πεδία:

 • Αγχώδεις Διαταραχές: κρίσεις πανικού, φοβίες, ψυχαναγκασμός, διαταραχή από μετατραυματικό στρες, διαταραχές στην πρόληψη τροφής κ.ά.
 • Παραλήρημα, Άνοια, Αμνησικές και άλλες Γνωστικές διαταραχές
 • Εθισμοί και διαταραχές σχετιζόμενες με τη χρήση ουσιών
 • Αυτοάνοσα Νοσήματα
 • Κεφαλαλγίες – Ημικρανίες
 • Χρόνιος Πόνος – Χρόνια Κόπωση
 • Νευρολογικά συμπτώματα: ισχαιμικά επεισόδια, εγκεφαλική βλάβη, επιληπτικές κρίσεις, τικ, εμβοές αυτιών, σκλήρυνση κατά πλάκας, πάρκινσον κ.α.
 • Κινητικά προβλήματα
 • Διαταραχές ελαττωματικής προσοχής και διασπαστικής συμπεριφοράς
 • Αναπτυξιακές διαταραχές και Αυτισμός
 • Διαταραχές Ύπνου: διακοπτόμενος ύπνος, αϋπνία, νυχτερινοί τρόμοι, υπνοβασία, σφίξιμο δοντιών
 • Άλλα συμπτώματα: αίσθημα κόπωσης, θυμός, παρορμητικότητα, προβλήματα μνήμης, αφηρημάδα
 • Peak Performance: Για εκείνους που θέλουν να βελτιώσουν το ταλέντο, την ικανότητα, τη δεξιότητά τους (αθλητές, ηθοποιοί, τραγουδιστές, επιχειρηματίες κ.ά.)

Κλείστε Ραντεβού


 

Μάθετε για το QIK test 

 


Διαβάστε ακόμα: 

Νευροανάδραση και παιδιά 

Της Αλίκης Τσοχαντάρη


Της Αλίκης Τσοχαντάρη


ΔΕΠΥ: Η Νευροανάδραση μπορεί να βοηθήσει;

Της Αλίκης Τσοχαντάρη στο alfavita.gr

 


Βέλτιστη απόδοση (peak performance) και Νευροανάδραση 

 


Διαβάστε περισσότερα για την Νευροανάδραση: https://www.eeginfo.com/research/

 

Κλείστε ραντεβού

210-994-2203, 6934-282-938
contact@tsohantari.gr
Δευ-Παρ: 10:00 πμ - 9:00 μμ

Αλίκη Τσοχαντάρη

Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια

Απόφοιτος του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και Ψυχοθεραπεύτρια, διπλωματούχος του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Συνθετικής Ψυχοθεραπείας (European Diploma in Integrative Psychotherapy), με Μεταπτυχιακές σπουδές στην Ιατρική Ψυχολογία «Αντιμετώπιση Χρόνιου Πόνου» στο ΠΜΣ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

» Βιογραφικό

Επικοινωνία

Σοφοκλή Βενιζέλου 103 
Ηλιούπολη
(χάρτης)
Τηλέφωνο: 210-994-2203, 6934-282-938
Κλείστε ραντεβού:
Δευ-Παρ: 10:00 πμ - 9:00 μμ

Τα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.

OK