Ψυχοθεραπεία

Ψυχοθεραπεία

Η ψυχοθεραπεία αποτελεί μια διαδικασία θεραπείας προβλημάτων, κυρίως συναισθηματικής φύσης, με ψυχολογικά μέσα, κατά την οποία ένα εκπαιδευμένο άτομο (θεραπευτής) συνάπτει σκόπιμα μια επαγγελματική σχέση με ένα άλλο (θεραπευόμενος), με στόχο την αντιμετώπιση υπαρχόντων συμπτωμάτων, τη μεταβολή διαταραγμένων διαδικασιών συμπεριφοράς, καθώς και την προαγωγή της θετικής ανάπτυξης και εξέλιξης της προσωπικότητας.

Όσον αφορά τη θεωρία της ψυχοθεραπείας, υπάρχει πλήθος προσεγγίσεων και μεθόδων, αλλά και διαφορετικών σχολών που έχουν αναπτυχθεί μέσα από χρόνια έρευνας και πρακτικής σε όλον τον κόσμο. Ωστόσο, μια σειρά σύγχρονων ερευνών έχει αναδείξει την ύπαρξη κάποιων κοινών αποτελεσματικών θεραπευτικών παραγόντων που εντοπίζονται σε όλες τις σχολές. Η συνθετική προσέγγιση της ψυχοθεραπείας επιχειρεί να συνδυάσει αυτούς τους κοινούς παράγοντες σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο, αλλά και να αντιμετωπίσει το άτομο ως ολότητα (συναισθηματικός, γνωστικός, συμπεριφοριστικός, καθώς και βιολογικός τομέας).

Με την επιλογή μιας τέτοιας προσέγγισης, ο θεραπευτής έχει τη δυνατότητα να εξατομικεύσει το πρόγραμμα θεραπείας ανάλογα με τις ανάγκες του θεραπευόμενου. Για να χρησιμοποιήσουμε τα λόγια του Αμερικανού ψυχίατρου και ψυχοθεραπευτή, Milton H. Erickson, «κάθε άνθρωπος είναι μια αυτόνομη οντότητα. Έτσι, η ψυχοθεραπεία πρέπει να προσαρμόζεται ώστε να συναντήσει τη μοναδικότητα των αναγκών του καθένα ξεχωριστά, αντί να τοποθετεί τους ανθρώπους στην προκρούστεια κλίνη ώστε να ταιριάξουν με το ζόρι σε μια υποθετική θεωρία της ανθρώπινης συμπεριφοράς». Ωστόσο, η συνθετική ψυχοθεραπεία δεν ενδιαφέρεται μόνο για το τι φέρνει αποτέλεσμα σε μια συγκεκριμένη θεραπεία, αλλά κυρίως για το γιατί συμβαίνει αυτό. Αποτελεί δηλαδή μια αυτόνομη και διακριτή θεωρία της ψυχοθεραπείας.

Η ψυχοθεραπεία συνιστά επίσης μία μέθοδο συναισθηματικής επαναμάθησης για το άτομο, ένα είδος συναισθηματικού φροντιστηρίου. Η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει κάθε άνθρωπο σε οποιαδήποτε ηλικία να αναπτύξει ένα σύνολο δεξιοτήτων που θα τον βοηθήσει να δράσει στη ζωή του με μεγαλύτερη ευκολία, αποτελεσματικότητα και επιτυχία.

Στο χώρο μας παρέχουμε μια σειρά διαφορετικών ειδών ψυχοθεραπείας, όπως ατομική ψυχοθεραπεία, ψυχοθεραπεία ζευγαριού, ψυχοθεραπεία οικογένειας και συμβουλευτική γονέων. Η μορφή που μπορεί να επιλεγεί σε κάθε περίπτωση, συναποφασίζεται μετά από συζήτηση με τη θεραπεύτρια, η οποία μέσα από την εξέταση του ιστορικού του ενδιαφερόμενου, καθώς και την πραγματοποίηση σχετικών ψυχομετρικών τεστ (όπου κρίνεται αναγκαίο), προτείνει το κατάλληλο πρόγραμμα θεραπείας. Επιπλέον, η ψυχολόγος, πέρα από τη χρήση πιστοποιημένων ψυχομετρικών εργαλείων, συνεργάζεται με μια σειρά ειδικοτήτων (ψυχίατρους, φυσιοθεραπευτές, διατροφολόγους κ.ά.), ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε ενδιαφερόμενου. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να επιτευχθεί όχι μόνο μια ολιστική αντιμετώπιση πληθώρας διαταραχών, αλλά και η ανάπτυξη της προσωπικότητας και των δεξιοτήτων μας. Βασικές προϋποθέσεις για μια πετυχημένη ψυχοθεραπεία είναι, από τη μια μεριά, η απόφαση του θεραπευόμενου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, και, από την άλλη, η υψηλή επιστημονική κατάρτιση του ψυχοθεραπευτή. Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις, αλλά διέξοδοι που ανοίγονται μέσα από μια συνειδητή, ωφέλιμη και ωραία διαδικασία. Και είναι, σίγουρα, εφικτό να ανοιχτούν!

Κλείστε ραντεβού

210-994-2203, 6934-282-938
contact@tsohantari.gr
Δευ-Παρ: 10:00 πμ - 9:00 μμ

Αλίκη Τσοχαντάρη

Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια

Απόφοιτος του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και Ψυχοθεραπεύτρια, διπλωματούχος του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Συνθετικής Ψυχοθεραπείας (European Diploma in Integrative Psychotherapy), με Μεταπτυχιακές σπουδές στην Ιατρική Ψυχολογία «Αντιμετώπιση Χρόνιου Πόνου» στο ΠΜΣ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

» Βιογραφικό

Επικοινωνία

Σοφοκλή Βενιζέλου 103 
Ηλιούπολη
(χάρτης)
Τηλέφωνο: 210-994-2203, 6934-282-938
Κλείστε ραντεβού:
Δευ-Παρ: 10:00 πμ - 9:00 μμ

Τα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.

OK