


Κάθε χρόνο πολλοί γονείς αναζητούν εναλλακτικές θεραπείες για τα παιδιά με Διάσπαση προσοχής και Υπερκινητικότητα (ΔΕΠΥ).
Αυτό συμβαίνει διότι δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις δυσκολίες των παιδιών τους με συμπεριφορικές θεραπείες ή με φάρμακα. Έρευνες των τελευταίων ετών έχουν δείξει ακριβώς αυτό. Πιο συγκεκριμένα, παιδιά τα οποία έχουν κάνει εκπαίδευση με νευροανάδραση έρευνες δείχνουν πως κάνουν πιο γρήγορα και μεγαλύτερα επιτεύγματα από παιδιά τα οποία ακολουθούσαν μόνο συμπεριφορικές θεραπείες ή και καθόλου. Επιπρόσθετα, τα φάρμακα μειώνουν την συμπτωματολογία αλλά μπορεί να έχουν δυσάρεστες παρενέργειες, δεν αντιμετωπίζουν όλα τα συμπτώματα και συνήθως όταν σταματήσει η πρόσληψή τους τα συμπτώματα επανέρχονται. Με τη Νευροανάδραση η μείωση των συμπτωμάτων φαίνεται ότι μπορεί να διαρκέσει και έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση των συνεδριών. Μάλιστα με έναν αριθμό συνεδριών «συντήρησης» το αποτέλεσμα φαίνεται να διαρκεί ακόμα περισσότερο. Ανάλογα με το άτομο, το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα μπορεί να επιτευχθεί με ένα συνδυασμό τεχνικών (πχ. νευροανάδραση και φαρμακοθεραπεία).
Άλλες έρευνες (2005) δείχνουν ότι περίπου το 75% των παιδιών με Διάσπαση Προσοχής και Υπερκινητικότητα είχε κλινική βελτίωση των συμπτωμάτων τους μετά από 40 περίπου συνεδρίες και τέλος μεταανάλυση του 2009 βρήκε πως με την Νευροανάδραση τα συμπτώματα που συνήθως φαίνεται να βελτιώνονται αισθητά είναι η παρορμητικότητα και η μη προσοχή.
Αποτελέσματα:
Η εκπαίδευση με τη μέθοδο της Νευροανάδρασης βοηθάει στην μείωση ή εξαφάνιση της παρορμητικότητας, της διάσπασης προσοχής και της υπερκινητικότητας. Η μείωση των παραπάνω συμπτωμάτων μπορεί να οδηγήσει σε αξιοσημείωτη βελτίωση της σχολικής απόδοσης αλλά και βελτίωση της συμπεριφοράς σε άλλους τομείς που επηρεάζουν την κοινωνικοποιήση του παιδιού όπως τα τυχόν βίαια ξεσπάσματα και η επιθετική συμπεριφορά τα οποία φαίνεται πως με τη Νευροανάδραση μπορούν να τεθούν σε έλεγχο. Τέλος σημαντικές έρευνες έχουν καταδείξει τα οφέλη που φαίνεται να προέρχονται από την Νευροανάδραση σε τεστ ευφυιας αλλά και σε ακαδημαϊκά επιτεύγματα.
Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) αποτελεί μια πολύπλοκη διαταραχή των ανώτερων εγκεφαλικών λειτουργιών. Τα βασικά χαρακτηριστικά είναι η έλλειψη συγκέντρωσης, η παρορμητικότητα και η υπερκινητικότητα. Βέβαια υπάρχουν συχνά συνοδά συμπτώματα όπως η κοινωνική απόσυρση και αισθήματα ματαίωσης κ.α..
Η ΔΕΠΥ αποτελεί σήμερα την πιο συχνή διαταραχή της παιδικής ηλικίας. Παλιότερα πίστευαν πως είναι μία διαταραχή που εξαφανίζεται με την ενηλικίωση ενώ πλέον πληθαίνουν οι έρευνες που δείχνουν την ύπαρξη ενηλίκων με ΔΕΠΥ. Επίσης, ιδιαίτερα συχνά, παιδιά με ΔΕΠΥ φαίνεται πως έχουν κάποιο οικογενειακό ιστορικό με ΔΕΠΥ ή άλλες μαθησιακές δυσκολίες (πχ γονιό με ΔΕΠΥ) κάτι που δείχνει ενδεχομένως την ύπαρξη κληρονομικότητας. Άλλωστε, όλες οι έρευνες σχετικά με την ΔΕΠΥ δείχνουν προς την ύπαρξη ανισορροπιών σε συγκεκριμένα νευροδιαβιβαστικά συστήματα, οι οποίες επηρεάζουν συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου.
Η Αλίκη Τσοχαντάρη έχει ειδικευθεί στην τεχνική της Νευροανάδρασης (Clinical Course Neurofeedback/EEG Biofeedback) και έχει επαγγελματική εμπειρία ετών.
Από το 2012, συνεργάζεται με το Πολυκέντρο Ψυχοθεραπείας και Νευροανάδρασης «Σύγχρονα Αμφιαράεια» με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή Κλινικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Δρ. Ιωάννη Ν. Νέστορος.
210-994-2203, 6934-282-938
contact@tsohantari.gr
Δευ-Παρ: 10:00 πμ - 9:00 μμ
Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια
Απόφοιτος του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και Ψυχοθεραπεύτρια, διπλωματούχος του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Συνθετικής Ψυχοθεραπείας (European Diploma in Integrative Psychotherapy), με Μεταπτυχιακές σπουδές στην Ιατρική Ψυχολογία «Αντιμετώπιση Χρόνιου Πόνου» στο ΠΜΣ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.